Box Café & Grill näki monta vaihetta, ennen kuin siitä kuoriutui yksi Suomen parhaimmista burgeriravintoloista.

Sipoon maaseutu erottuu muusta Helsingin seudusta monella tapaa. Kumpuilevat maisemat, laajat pellot, metsät, luonto ja kaksikielisyys tekevät siitä omaleimaisen. Boxin kylästä lähtee moottoripyöräilijöiden suosima maalaistie kohti Nikkilää, Sipoon pohjoista kuntakeskusta.
Itse Box sijaitsee Sipoon eteläisen kuntakeskuksen Söderkullan itäpuolella Uuden Porvoontien (tie nro 170) varrella. Box oli aikanaan juuri sopiva paikka Shell-huoltoaseman sijainnille. Tänään se on juuri sopiva paikka retro-henkiselle ravintolalle Box Café & Grill juuri samassa rakennuksessa.
Aiemmin tarjolla oli polttoainetta ja korjauksia autoille, nyt laadukkaita burgereita ihmisille. Miljöö on sama – asiakkaat palaavat ajassa menneeseen. Ravintola on sijoittunut Burgerlovers.fi -sivuston äänestyksessä neljä kertaa peräkkäin 2022-2025 kymmenen parhaan burgeriravintolan joukkoon Suomessa.
Kaikki alkoi kahdeksan vuotta sitten

Yrittäjä Riika Pikkuvirta kertoo, että hänen nykyinen norjalainen miehensä Bjørn-Tore Bugge osti tyhjillään olleen Shellin huoltoaseman vuonna 2010 ja perusti kiinteistöön pienkone- ja moottoripyöräkorjaamon.
Jossain vaiheessa alettiin miettiä, että kahvila olisi kiva. Tässä ei ole koskaan ollut kahvilaa, vaikka ihmiset luulee niin. Tässä on ollut vain Shellin huoltis aina. – Riika
Kun Bjørn-Tore perusti korjaamon, Riika perusti kahvilan kesällä 2017.
”Ensin oli kahvila mutta sitten piti olla jotain grilliruokaa”, Riika muistelee.
Hän pyysi entistä aviomiestään Jukka Finniä apuun, jolla on pitkä ravintola-alan kokemus ja joka oli töissä tuolloin lihakauppa ja ravintola Roslundilla. Jukka näytti, miten tehdään hyviä burgereita.
Ravintolasta tuli nopeasti suosittu ja Riikan sanoin ”homma lähti lapasesta ja väkeä tuli sankoin joukoin alusta lähtien”.

Iso päätös
Sitten tuli ison päätöksen vuoro. Rovaniemeltä kotoisin oleva Riika jätti kokonaan vanhan päivätyönsä Vaisalan kansainvälisessä markkinoinnissa. Sitä ennen hän oli työskennellyt Microsoftilla ja Marimekolla.
Hän päätti keskittyä ravintolaan ja taiteeseen, joka on hänen toinen työnsä ja ammattinsa. Riika on koulutukseltaan kuvataiteen opettaja ja pitää myös taidekursseja studiollaan Helsingin Kalliossa.
Sitten tuli korona ja se muutti tosi paljon koko hommaa. Silloin me fokusoiduttiin take away:hin.
Riika oli moneen kertaan jo yrittänyt houkutella Jukkaa töihin, mutta hän ei ollut suostunut. Korona ratkaisi tämän asian. Jukan aiempi työ oli loppunut ja toisaalta Riika sai maksettua koronatuen avulla konsulttipalkkiota Jukalle take away -konseptin suunnittelusta.
Jukka suunnitteli, miten burgeria saadaan nopeammin ulos ja miten ne saadaan pakattua hyvin. Jukka on omien sanojensa mukaan ollut 42 vuotta keittiössä ja ”siinä sivussa tehnyt vähän portsarin hommia ja tarjoillut aina välillä, mitä nyt ravintolan tekemiseen kuuluu”.
Tämän jälkeen Jukka suunnitteli kokonaan keittiön uusiksi ja huoltoaseman entiseen autotalliin rakennettiin kylmätilat. Yrittäjä Riika ja vähemmistöosakas, ravintolatoimenjohtaja Jukka päättivät keskittyä premium-burgereihin.

Mä oon aina ollut sellainen, että suunnitellaan, tehdään ja toteutetaan. Luotetaan siihen, että suunnitelma toimii eikä jäädä miettimään. – Jukka
Sen sijaan Riikalle päätös ei ollut helppo, vaikka hän sen lopulta tekikin. Samalla listalta lähtivät hodari ja höyrymakkara. Burgerista tuli hienompi ja kalliimpi. Yrittäjää mietitytti, miten käy olemassa olevan asiakaskunnan.
Vaikka iso muutos mietitytti jonkin verran molempia, jälkikäteen Riika pitää ratkaisua selkeästi oikeana. Nakkikioskista tuli premium-ravintola ja se erottuu niin tienvarsien ketjuravintoloista kuin pizzerioista.
Premium tarkoittaa Boxissa niin raaka-aineita, palvelua kuin miljöötä.
”Jotkut turistit sanovat että me ollaan maailman paras burgeriravintola”, Riika sanoo pilke silmäkulmassa kertoessaan menestyksestä Suomen parhaiden burgeriravintoloiden äänestyksessä.

Raaka-aineella on väliä
Meillä on myös kalaburgeri. Kalapihvin tekee Åkerfelts Fisk, joka on sipoolainen naiskalastaja. Jukka on tehnyt reseptin siihen ja he valmistavat sen meille.
Kasvila, joka on Nikkilässä kasvisravintola, niin he tekevät meille taas sen kasvispihvin, härkäpapupihvin. – Riika
Lihat Boxiin tulevat Roslundilta, kuohkeat sämpylät puolestaan Nurmileivältä. Myös majoneesi tulee Suomesta.
Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että Boxin burgereiden kotimaisuusaste on todella korkea, riippuen vuodenajasta ja burgerista jopa 95-100. Box Café & Grillille myönnettiin Avainlippu-tunnus vuonna 2023.
Ei pelkkää korkealentoa
Kasvu tuo tavoitteellisuutta ja niin pitää ollakin. Yrityksen liikevaihto kasvoi lähes miljoonaan euroon keväällä 2022 päättyneellä tilikaudella, kun se kahta vuotta aiemmin oli ollut 360 tuhatta.
Yritys halusi laajentua ”Boxin ulkopuolelle”. Box Tuohi perustettiin samalla konseptilla Helsingin Hakaniemeen maaliskuussa 2023 ja Box Stoa Itäkeskukseen tammikuussa 2024. Nyt yrityksen liikevaihto on vajaa kaksi miljoonaa euroa vuodessa.
Uusien ravintoloiden avaaminen on tarkoittanut kannattavuuden heikentymistä ja yritys onkin päättänyt sulkea Stoan kannattamattomana marraskuun lopussa. Tuohen osalta Pikkuvirta harmittelee Hakaniemen katuremonttia.
Meillä on henkilöstöpolitiikka sellainen, että meillä on kuukausipalkkalaisia työntekijöitä melkein kaikki. Meillä on nykyään keittiössä vain ravintola-alan ammattilaisia.
Ammattimaisuus ja se, että työntekijät tekevät vuoroja yrityksen eri ravintoloissa, tarkoittaa laatua mutta myös kustannuksia. Sipoon ravintola on ollut kannattava aina ja tänä vuonna yritys on tehnyt paljon töitä sen eteen, että koko toiminta saadaan jälleen kannattavaksi.
Myös Jukka ja Riika työskentelevät yrityksen ravintoloissa hallinnollisen työn ohella.
Henkilöstön vaihtuvuus on vähäistä ja työsuhteet pitkiä. Boxin keittiöstä vastaava Elisa kertoo, että työporukassa on tosi hyvä henki ja yhteistyö toimii. Hän on ollut töissä kolmisen vuotta ja salista vastaava Heidi viisi vuotta.

Talvella ydinporukassa Boxissa on kuusi ihmistä ja kesän sesongissa toiset kuusi lisää.
Meillä on tosi ihanat asiakkaat, paljon vakkareita ketkä käy viikoittain ja joka päivä käy myös uusia asiakkaita. – Elisa
Vakiasiakkaissa on sekä lounasasiakkaita arkisin että perheitä viikonloppuisin.
Palataan alkuun
Palataan alkuun. Kiinteistön osti siis Riikan mies, norjalainen Bjørn-Tore, mutta missä pariskunta on oikein tavannut?
He tapasivat aikanaan moottoripyöräreissulla Hailuodossa. 💘 Bjørn-Tore muutti vuonna 2010 Suomeen.
Hän huolehtii tästä kiinteistöstä, että kaikki on kunnossa, vie ja hakee tavaraa, on sellainen yleismies jantunen. – Riika
Riika kertoo, että Bjørn-Tore on keräilijätyyppi, mikä näkyy osaltaan ravintolan retro-henkisessä sisustuksessa.
”Kun muutettiin 10 vuotta sitten tuohon pellon reunalle sellaiseen satavuotiaaseen taloon niin siellähän oli vintti täynnä tavaraa”, Riika kertoo.
Tämä näkyy, kun astuu ravintolan ovesta sisään. Samoin näkyy perinteikkään Shell-huoltamon historia; esimerkiksi asiakaspalvelutiski on alkuperäinen. Niitä ei varmasti ole enää juurikaan jäljellä.
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
🔸🔸
MAINOS – LISÄÄ TÄHTIKOHTEITAMME SIPOOSSA JA KESKI-UUDELLAMAALLA! ✨
- Juhlamenot – lomakylä ja juhlakohde Sipoossa (juttu 10/24)
- Punaisen Talon Käsityöpuoti – ihastuttava käsityökohde Sipoon Gumbostrandissa (juttu 10/25)
- Talma Ski – laskettelukeskus ja lumipuuhamaa Sipoossa (juttu 1/25)
- Tyykipuoti – palveleva kangaskauppa Keravalla vuodesta 1980 (juttu 4/25)
- Keravan Muovi ja Lelu – laajan valikoiman lelu-, peli- ja taloustavarakauppa (juttu 3/25)
- Kenkäkingi – suutari ja tasokas second hand Keravalla (juttu 5/25)
- Lounaskahvila Pikku Boston – monipuolinen arkilounas Hyrylän Sahankulmassa (juttu 1/25)
🔸🔸
Box tarjoaa myös kotiruokalounaan maanantaista torstaihin, kuten jauhelihakastiketta, hernekeittoa, lohta ja kanaa. Ruokalistalla on tarjolla burgeriannosten lisäksi myös salaattia, ribsejä, wingsejä ja ranskalaisannoksia.
Boxissa on tarjolla myös kahvilatuotteita, sämpylöitä ja itse tehtyjä munkkeja. Päätuote on kuitenkin burgeri. Omistajien mukaan Sipoon ravintolassa on valmistettu tänä vuonna melkein 50 000 burgeria! 😮
Riika on ilahtunut ravintolan asiakastyytyväisyydestä, joka näkyy esimerkiksi Google-arvosteluissa. Arvosanan keskiarvo on 4,6.
Jukka muistuttaa, että asiakkaita tulee ympäri Uuttamaata, jopa kauempaa, ja pelkät Sipoon asiakkaat eivät riittäisi. Kesäaikaan burgereita menee parhaimmillaan yli 400 päivässä ja prosessi on hiottu niin, että kauaa ei tarvitse annosta odottaa.

Viikon burgeri
Korona-ajasta lähtien Boxissa on ollut joka viikko vaihtuva viikon burgeri. Ajatuksena oli, että kun kukaan ei päässyt reissaamaan mihinkään, niin Riika ja Jukka tiimeineen toivat makumaailman Sipooseen – vaikkapa Karibialta. 🏝️
Vierailuviikolla oli tarjolla Box München sisältäen Roslundin naudanlihapihvin, bratwurstia, suolakurkkua, cheddaria, valkosipuli-coleslawia, talon majoneesia. Tällä viikolla (13.-19.10.) tarjolla on Box Rio habaneromajoneesin, cheddarin, paistetun ananaksen, salaatin ja punasipulin kera.
Burgerin pihvi tarjoillaan mediumina, ellei asiakas muuta toivo. Koska kyseessä on premiumburger, burgerin ja pihvin valmistusprosessi on hieman erilainen kuin tavallisessa hampurilaisessa.
Viikon burgerin saa myös lounasversiona hieman pienemmällä pihvillä ja edullisemmin kuin listalta tilattaessa. Perjantailounaalla kaikki burgerit ovat saatavilla lounasversiona klo 11-14 hintaan 13,70 euroa.
Riikan kanssa jutellessa jäi kuva, että Boxin tarina ei ole vielä loppuun kirjoitettu.
Ei mitään saavuta, jos ei uskalla. Mun mielestä on ihana luoda elämyksiä, joista ihmiset tykkää. – Riika
🔸🔸
YHTEYSTIEDOT
BOX CAFÉ & GRILL
Uusi Porvoontie 1545
01190 Box, Sipoo
Puh. 044 784 5398
Kotisivut: boxcafegrill.fi
Facebook –– Instagram
AUKIOLO
Maanantai-perjantai 9-21 (keittiö 11-20.30)
Lauantai-sunnuntai 11-21 (keittiö 20.30)
Kuvat: KivaaTekemistä.fi
🔸🔸
Box Café & Grill on KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas. (kaupallinen yhteistyö)
Jos haluat Tähtikohteeksi ✨ ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.